tisdag 22 februari 2011

Göra en insats eller lösa ett problem?

Vid en konferens för ett par veckor sedan (Vetenskapsarenan) berörde Malin Gawell skillnaden mellan entreprenörskap i kommersiella organisationer och ideella. Eller snarare de skillnader forskningen nu börjar se då området entreprenörskap i ideella organisationer är outvecklat i Sverige. En viktig skillnad var att entreprenören i kommersiella organisationer vill skapa/utöka/ta andelar på en marknad. Den socialt inriktade organisationen vill ta bort marknaden, vill inte att behovet ska finnas mer. Eller som Ludvig Sandberg sa: lösa ett problem snarare än att göra en insats.

Det är en viktig, ja helt avgörande skillnad. Min första fundering blir så klart - vad finns det för fler skillnader mellan kommersiellt inriktat entreprenörskap och socialt/ideellt inriktat? Vilka fallgropar ska vi undgå att gå i när vi försöker lära oss allt av den forskning kring entreprenörskap i företag som finns? Tills vi har en gedigen forskningskunskap kring entreprenörskap i och om ideell sektor så behöver vi lära allt vi kan av andra. Men vi kan inte oavkortat ta över allt som kommer från den kommersiella sektorn, utan välja ut, förkasta och anpassa - och här behöver forskningen hjälpa oss att analysera och sortera.

En annan fundering är så klart hur vi kan målmedvetet gå in för att lösa problemen snarare än att göra en insats för människor i utsatthet. På sätt och vis undergräver vi ju oss själva som organisation om vi löser problemen. Det är enkelt att säga i teorin - vi jobbar för att kunna lägga ned oss själva är det många som säger - men svårare i praktiken. En komplicerande faktor är att under tiden vi försöker hitta lösningen måste vi göra en insats för de människor som lever i utsatthet nu. I Västerås stadsmissions fall kan vi inte ersätta Dagverksamheten för hemlösa med att lobba för införande av Bostad först i Västerås. Och när vi nu då har minst två saker vi vill göra samtidigt; göra en insats och lösa problemet - hur fördelar vi resurserna dem emellan?

David

4 kommentarer:

  1. Hej David
    När det gäller detta med vad som händer om vi skulle uppnå en situation när vi inte behöver göra tex akutinsatser kring hemlöshet, så kanske det i så fall handlar om att fundera på att då svänga om till förebyggande insatser istället? Det finns exempelvis en verksamhet som drivs i Gävle som kallas ekonomiskt kunskapscenter. Där försöker man arbeta förebyggande så att man kan förhindra att människor vräks. Det handlar då om att bygga upp nätverk mellan bostadsbolag, socialtjänst, kronofogde, skattemyndighet, polis, etc. Svenska Kyrkan är med och driver EKC. Kolla lite mer på. http://www.socialforum.se/se/Nyheter/kortversion_av_handlingsplan/

    SvaraRadera
  2. Hej Ludvig
    Låt oss hoppas att vi i många områden kommer att nå situationen där vi inte behöver göra några akutåtgärder, även om cynisk som jag är inte tror det blir särskilt lätt, eller särskilt ofta.
    Dock tror jag att förebyggande arbete är jätteviktigt. När vi i Västerås stadsmission försöker beskriva vad vi gör så har vi fyra "metoder". Förebyggande arbete, akutarbete, stödjande/motiverande arbete och opinionsbildning. Och i alla dessa områden behöver man vara innovativ!

    David
    PS Intressant exempel, det ska jag titta närmare på. DS

    SvaraRadera
  3. Både pga av att behoven av akuta insatser aldrig försvinner men också för att förebyggande och promotivt arbete alltid kommer att behövas är synen att idéburna organisationer lever för att radera ut sig själva, inte hållbar. Idéburna organisationer har alltid funnits och kommer alltid att finnas.

    SvaraRadera
  4. Här en länk till en artikel om EKC http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.1486743-per-erik-ser-hur-de-fattiga-blir-allt-fler-i-gavle

    SvaraRadera