lördag 7 september 2013

Ekonomisystem - inte fria från värderingar

I veckan har jag funderat över ett lite annorlunda fall av negativ människosyn, nämligen ekonomisystem. Nu kan jag ärligt talat bara skriva om vårt eget men jag tror att de flesta system fungerar likadant. Vårt ekonomisystem har informstionsbegränsning som utgångspunkt. Du måste ange precis vad en medarbetare ska få tillgång till. En medarbetare hos kan normalt sett varken boka kostnader på något annat nummer än sitt eget och inte se i analysdelen något annat än det egna. Bakgrunden är rimligen i det första läget att vi tror att medarbetarna antingen inte förstår bättre så det skulle bli en massa fel eller att medarbetarna skulle fuska, lägga kostnader som är deras egna på någon annans resultatdel. I det andra fallet, analysfunktionen, måste bakgrunden rimligen vara att vi vill hålla informationen hemlig, vi litar inte medarbetarna nog för att de ska få tillgång till alla siffrorna, se andras delar i verksamhetens ekonomi.

Frågan är hur bra det är att vi har ett centralt system i våra organisationer som så tydligt signalerar misstro. Hur söka denna medarbetare vilja ta ansvar för helheten, hela organisationens ekonomi, och lita på sina kollegor?

Kan man inte göra tvärtom? Alla får information om all ekonomi, och bara om vi i något område har riktigt  bra argument för att hålla den ekonomiska informationen hemlig så begränsar vi tillgången? Ja det som kan hända är ju att medarbetare kan börja ifrågasätta ekonomiska beslut som andra gör, inte minst cheferna. Men det vore väl bra?

Min förre chef sa till mig en gång, tro inte att hur vi bokför och redovisar ekonomi är neutralt, det är ideologiskt. Han hade och har rätt, ekonomisystemets uppbyggnad innehåller en människosyn. För er som tycker att det är viktigt att er organisation ska vila på tydliga värderingar, behöver också titta på vilka värderingar och synsätt till synes neutrala system vilar på och vidmakthåller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar